De Arbustum: de verfijning van een biologische wijngaard

De wijndruif is een rankende plant en heeft daarom ondersteuning nodig bij haar groei. Er worden in de wijnbouw talloze systemen gebruikt om druivenranken langs te laten 'klimmen'. In verreweg de meeste wijngaarden wordt, los van de de groei- en snoeimethode gebruikgemaakt van houten, betonnen of verzinkte palen. Bij Domein Aldenborgh steken wij een oude groeimethode in een nieuw jasje. In dit artikel lees je over onze Arbustum. Lees meer.


Regeneratieve landbouw en druiventeelt: een goede combinatie?

Regeneratieve landbouw is een begrip dat we steeds vaker horen. In dit artikel gaan we erop in wat deze vorm van landbouw inhoudt. Bovendien wordt de vraag beantwoord hoe deze methode samengaat met druiventeelt. En we bespreken hoe we bij Domein Aldenborgh deze principes ten uitvoer brengen. Lees meer.

 


Vogelbescherming bezoekt Domein Aldenborgh

Afgelopen zomer bezocht de vogelbescherming Domein Aldenborgh. Niet om wijn te proeven, maar te kijken hoe natuur en landbouw prima samen kunnen gaan. En wat Domein Aldenborgh betreft zelfs samen móeten gaan. In hun visie is ook een landbouwperceel een ecosysteem, waarbij diversiteit aan planten en dieren bijdraagt aan de stabiliteit ervan. Lees meer.

 


Natuurwijn: meer dan een nieuwe hype?

Natuurwijnen zijn ‘hip’, maar veel mensen weten niet wat dit soort wijn zo speciaal maakt. Dit ligt er misschien deels aan dat  het begrip niet officieel is gedefinieerd. In dit artikel proberen we zo goed mogelijk uit te leggen aan welke vereisten de meeste natuurwijnen voldoen. Proef ook vooral eens een natuurwijn om te ontdekken wat de invloed is van deze andere aanpak. Lees meer.

 


Biologische wijn: wat houdt het in?

Bij de productie van biologische wijn wordt alleen van natuurlijk voorkomende middelen gebruikgemaakt. Elk product dat noodzakelijk is voor de productie van biologische wijn moet worden toegelaten door de lokale certificeringsinstantie. In Nederland is FIBL Zwitserland verantwoordelijk voor het toelaten van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Het SKAL controleert jaarlijks alle biologisch gecertificeerde boeren op hun middelengebruik. Ook verzamelen zij bladeren van druivenranken om door een laboratorium te laten analyseren op spuitmiddelen. Lees meer.

 


Route des Vins: wandel langs Limburgse wijngaarden

Nederland heeft zich gedurende de laatste decennia op de kaart gezet als wijnland in opkomst. In steeds meer provincies wordt inmiddels geëxperimenteerd met druiventeelt. Limburg en Gelderland zijn nog steeds de provincies met het grootste areaal wijngaarden van Nederland. Over de kwaliteit van de wijn uit onze streken zijn steeds positievere geluiden te horen. Om de wijn en de Zuid-Limburgs wijnstreek bij het grotere publiek op de kaart te zetten is er nu de 'Route des Vins'. Lees meer.