Wijngaard

Druiven

De wijngaard van Domein Aldenborgh ligt in het mooie plaatsje Eys. Dit dorpje ligt in een van de mooie beekdalen die Zuid-Limburg rijk is. Reeds rond het begin van onze jaartelling wisten de Romeinen dat deze streek geschikt was voor wijnbouw. Het Limburgse heuvellandschap bestaat uit een plateau met uitgesleten rivierterrassen. Op de zuidhelling van een van die terassen, de “Boereberg”, bevindt zich de wijngaard van Peter en Gerrie Pelzer. Door de perfecte hellingshoek is deze plek ideaal voor wijnbouw. Bovendien speelt de bodemstructuur een belangrijke rol. In de ondergrond van de Boereberg grenzen twee kalksteensoorten aan elkaar; Gulpener krijt en Kundersteen. De wingerd wortelt in een combinatie van deze krijtsteen en krijgt zo een optimaal aanbod aan mineralen en voedingsstoffen. Dat proef je!

Teelt

Niet elk druivenras is in staat om zonder permanente hulp te overleven en rijpe vruchten voort te brengen. De rieslingdruif en de pinot-gris zijn rasechte overlevers. Door onze manier van werken is het niet noodzakelijk om gist toe te voegen teneinde het gistingssproces op gang te brengen en te voltooien. Ons streven is dan ook om zo min mogelijk bij te sturen in het proces van wingerd tot wijn.

Het proces om een druif van excellente kwaliteit te laten groeien is onder meer afhankelijk van de symbiose van de druivelaar met alle hem omringende natuurlijke gewassen. We laten de plant communiceren met de levende aarde, om tot een druif te komen met een volstrekt natuurlijke structuur. Onze wijnen onderscheiden zich doordat we op geen enkele manier chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

 

Handwerk

StokerijPlanten, snoeien, plukken en verzorgen gebeurt handmatig. Door deze intensieve maar ook ontspannende manier van werken hebben we letterlijk elke druiventros in de hand gehad voordat hij de pers in gaat. De kwaliteitscontrole is daardoor buitengewoon groot. Ons hele bedrijf is erop gericht om het allerhoogste te bereiken en u kunt dat elk jaar opnieuw weer proeven.